Verandering vindt plaats vóór de implementatie

training bepaalt het resultaat

Verandermanagement is vaak een uitdagende taak binnen organisaties. Het kan veel weerstand en onzekerheid met zich meebrengen, vooral bij de implementatie van nieuwe veranderingen. Maar wat als ik je vertel dat het geheim van succesvol verandermanagement niet ligt in de implementatiefase, maar juist daarvoor?

Betrek alle spelers bij het veranderproces

Het verschil in sportwedstrijden wordt gemaakt in de trainingen vooraf. Bij verandermanagement geldt hetzelfde: de voorbereiding bepaalt de kwaliteit van de implementatie. Vaak wordt vergeten dat de voorbereidingsfase bepalend is voor het succes van een verandering.

Veel organisaties focussen zich vooral op de implementatiefase en vergeten daarbij de belangrijke stappen die daarvoor komen. Door mensen uit de hele organisatie te betrekken en hen te laten meedenken over organisatievraagstukken, zijn analyses en oplossingen beter en wordt de implementatie met minder weerstand ontvangen.

Dit leidt uiteindelijk tot een soepeler implementatie, omdat alle betrokkenen al in een vroeg stadium meedenken over de verbeteracties. Bovendien zorgt betrokkenheid ervoor dat medewerkers zich meer verbonden voelen met de organisatie en meer verantwoordelijkheid nemen voor de resultaten.

Onderbouwing door onderzoek

Maar waarom is betrokkenheid van de hele organisatie zo belangrijk? Onderzoek toont aan dat wanneer medewerkers zich betrokken voelen bij het veranderproces, ze meer bereid zijn om zich in te zetten tijdens de implementatie. Oplossingen zijn tenslotte gezamenlijk tot stand gekomen en dus ook een beetje van jezelf. Dit resulteert niet alleen in minder weerstand, maar ook in een hogere kwaliteit van de oplossingen en een hogere kans op succes.

Fysiek samenwerken is leuk, inspirerend en… superbelangrijk

Natuurlijk kan het betrekken van de hele organisatie bij het veranderproces een uitdaging zijn. Maar het kan ook heel leuk en inspirerend zijn! Door samen te werken en te brainstormen, ontstaan nieuwe ideeën en ontdekken medewerkers nieuwe mogelijkheden. Doe dat in ieder geval met de mensen waarop de verandering betrekking gaat hebben. Het is bovendien een geweldige manier om medewerkers te laten zien dat hun mening er toe doet en dat ze worden gewaardeerd.

Conclusie

Dus onthoud, als je een verandering wilt laten slagen binnen je organisatie, focus dan niet alleen op de implementatiefase. Betrek je medewerkers al in een vroeg stadium bij het proces en laat hen meedenken over het vraagstuk en de mogelijke oplossingen. Dit zorgt niet alleen voor betere analyses en oplossingen, maar ook voor een hogere betrokkenheid, minder weerstand en uiteindelijk meer succes. En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nu niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken alleen functionele cookies op deze website om je gebruikerservaring te verbeteren. Dus geen marketing en tracking cookies.