Fysiek vergaderen: de beste keuze bij belangrijke besluiten

Non verbale signalen geven de inhoud de echte betekenis

In de huidige tijd waarin we steeds meer online communiceren, lijkt het misschien logisch om ook belangrijke onderwerpen online te bespreken. Toch is het voor teams in organisaties vaak beter om fysiek bij elkaar te komen.

Niet alleen de inhoud bepaalt de boodschap

Bij het overbrengen van een boodschap is niet alleen de inhoud belangrijk, maar ook de non-verbale signalen. Als je die mist, zoals dat veelal het geval is bij online meetings, kan dat verstrekkende gevolgen hebben.

Bovendien leidt fysiek bij elkaar komen tot betere besluitvorming, meer betrokkenheid en motivatie, meer creativiteit en innovatie en sterkere relaties tussen teamleden.

5 redenen om bij elkaar te komen

Hier zijn vijf redenen waarom het belangrijk is om fysiek bij elkaar te komen bij het bespreken van belangrijke onderwerpen in teams.

  1. Non-verbale communicatie: Bij het overbrengen van een boodschap is niet alleen de inhoud belangrijk, maar ook de non-verbale signalen. Non-verbale communicatie omvat onder andere lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen en intonatie. Door fysiek bij elkaar te komen, kunnen teamleden deze non-verbale signalen beter opvangen en begrijpen, wat leidt tot een betere communicatie en een dieper begrip van de boodschap. Onderzoek toont aan dat non-verbale signalen een belangrijke rol spelen bij de interpretatie van communicatie (Burgoon, Guerrero, & Floyd, 2016).
  2. Betere besluitvorming: Bij het nemen van belangrijke beslissingen is het van belang dat alle teamleden betrokken zijn en hun mening kunnen geven. Dit is vaak moeilijker online, omdat het lastiger is om elkaar te onderbreken en er minder ruimte is voor spontane interacties. Door fysiek bij elkaar te komen, kan er meer ruimte zijn voor discussies en kan er betere besluitvorming plaatsvinden (De Dreu, Evers, Beersma, Kluwer, & Nauta, 2001).
  3. Meer betrokkenheid en motivatie: Door fysiek bij elkaar te komen, voelen teamleden zich meer betrokken bij het onderwerp en bij het team. Dit leidt tot meer motivatie en betere prestaties. Er is aangetoond dat fysieke bijeenkomsten een positief effect hebben op de teamdynamiek en betrokkenheid (Hollenbeck et al., 2012).
  4. Meer creativiteit en innovatie: Fysieke bijeenkomsten kunnen ook leiden tot meer creativiteit en innovatie. Bij het brainstormen en genereren van nieuwe ideeën is het belangrijk dat teamleden elkaar kunnen aanvullen en inspireren. Dit is vaak makkelijker tijdens fysieke bijeenkomsten waarbij er meer ruimte is voor interactie en ideeënuitwisseling (Paulus & Brown, 2007).
  5. Sterkere relaties: Tot slot leidt fysiek bij elkaar komen tot sterkere relaties tussen teamleden. Door elkaar in het echt te ontmoeten en persoonlijk te leren kennen, kunnen teamleden beter op elkaar inspelen en elkaars sterke en zwakke punten begrijpen. Een sterke relaties in teams leidt altijd tot hogere prestaties en meer tevredenheid (Barrick, Stewart, Neubert, & Mount, 1998).

Dus als je binnenkort voor een belangrijke bijeenkomst staat, overweeg dan om deze fysiek te organiseren. Het kan het verschil maken voor de uitkomst en de onderlinge samenwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wij gebruiken alleen functionele cookies op deze website om je gebruikerservaring te verbeteren. Dus geen marketing en tracking cookies.